Алкохол и кърмене – всичко, което трябва да знаете

04 авг 2015

Алкохол и кърмене – всичко, което трябва да знаете

Категория: Съвети Тагове: грижи хранене кърмене

Всички знаем или поне сме чували за вредата от алкохола по време на бременност и кърмене, но нека добием по-голяма представа и се запознаем по-отблизо, както и да отговорим на най-често задаваните въпроси свързани с приема на алкохол по време на кърмене.

Ще навредя ли на бебето си, което кърмя, ако пия бира, вино или твърд алкохол?
Ако не вземате мерки – съвсем е възможно да навреди. Същото количество алкохол, което се намира в кръвта ви, се намира и в кърмата ви. Наистина, количеството алкохол, което влиза в кръвта ви, от 1 чаша вино, например, е много малко, но имайте предвид, че бебето ви е съвсем мъничко и с недоразвит черен дроб. Това означава, че не може да преработи алкохола толкова бързо и толкова добре, колкото вас. Едно новородено преработва такова количество за наполовина повече време от един възрастен.

Проучването показва, че алкохолът влияе главно върху храненето и съня на бебето. Ако една жена започне да кърми бебето си между 1 и 4 часа след като е изпила 100мл. вино или кутийка бира, то бебето й ще консумира 20% по-малко кърма. Независимо, че бебетата, които са кърмени след като майката е употребявала алкохол, заспиват по-бързо, те спят по-малко.

Освен върху храненето и съня, алкохолът в кърмата може да повлияе и върху развитието на бебето. Резултатите от проучване показват, че при деца, чиито майки са консумирали минимум по едно питие всеки ден през първите три месеца от кърменето, се наблюдава забавяне на двигателните способности. Все пак, подобно проучване не е повтаряно за актуализиране на разултат.

Въпреки, че няма твърди доказателства за вредното влияние на алкохола върху кърмата, добре е да се избягва консумацията на алкохол поне по време на първите месеци от кърменето.


Има ли безопасен начин да си пийвам от време на време в месеците, през които кърмя?

Ако се окаже, че сте консумирали алкохол, а трябва да кърмите, изчакайте поне 2 часа преди да го направите, за да може тялото ви да го преработи. А ако, все пак, държите да си пийнете – по-безопасно е да направите това веднага след кърмене, или в периодите, когато детето ви ще спи поне 3-4 часа. Също така, можете да изпомпите кърма преди да консумирате алкохол, за да може да дадете на детето ви, ако се събуди.


Мога ли да пия повече от едно питие в месеците, в които кърмя?
Колкото повече е алкохолът, който консумирате, толкова по-голяма е вредата за детето ви. Ако сте кърмеща майка, ограничете се до консумация на алкохол от време на време, като количеството трябва да е малко (200мл. вино, например);

Обратно