От колко сън се нуждае бебето ви?

15 юли 2015

От колко сън се нуждае бебето ви?

Един от най-големите въпроси, който тормози всеки нов родител, е от колко сън се нуждае детето му. Разбира се, децата са различни едно то друго и съответно имат различни нужди от сън, но като цяло, в следващите редове, ще намерите ориентировъчна информация относно нуждата от сън на едно дете, в зависимост от възрастта му.

1. Възраст 1 месец – 16 часа сън, от които 8 нощен и 8 през деня (може и разпокъсано);

2. Възраст 3 месеца – 15 часа сън, от които 10 нощен и 5 дневен;

3. Възраст 6 месеца – 14 часа сън, от които 11 нощен и 3 дневен;

4. Възраст 9 месеца – 14 часа сън, от които 11 нощен и 3 дневен;

5. Възраст 12 месеца – 13 часа сън, от които 11 нощен и 2 дневен;

6. Възраст 18 месеца – 13 часа сън, от които 11 нощен и 2 дневен;

7. Възраст 2 години – 13 часа сън, от които 11 нощен и 2 дневен;

8. Възраст 3 години – 12 часа сън, от които 10 нощен и 2 дневен;


Имайте предвид, че децата имат нужда от много сън. Ако детето ви има лоши навици за спане или отказва да си легне преди 11 часа вечер, то това не означава, че няма нужда от много сън. Напротив, това може да означава, че има липса на сън. За да разберете дали това е така, обърнете внимание на следните знаци:

- Заспива ли детето ви всеки път, когато се вози в автомобилът ви?

- Трябва ли някой да буди детето ви повечето сутрини?

- Детето ви раздразнително ли е и изглежда ли преуморено по-често от обикновено?

- Има ли нощи, в които детето ви си ляга много по-рано от обикновено?

Ако сте отговорили с „Да“ поне на един от тези въпроси, значи съществува вероятност детето ви да не получава толкова сън, от колкото има нужда. За да промените това, трябва да му създадете навици за лягане и да определите правилното време за сън. Една приятна рутина за лягане, която включва баня, обичане на пижамката и приказка е много полезна за създаване на правилните навици в едно дете, когато става дума за приспиване.

След известно време, детето ви ще спре да има нужда от дневната дрямка и ще си набавя всичкия нужен сън през нощта. Децата в предучилищна и училищна възраст също имат нужда от около 11 часа сън на денонощие (особено като се има предвид новото и по-голямо натоварване в училище), но това количество ще намалява малко по малко с всяка година. В тийнейджърска възраст детето ви ще има нужда от 9-10 часа на денонощие.

Обратно