Работи ли налагането на дисциплина по старомодния начин? (1-ва част)

11 авг 2015

Работи ли налагането на дисциплина по старомодния начин? (1-ва част)

Категория: Съвети Тагове: поведение грижи

Всеки родител, в даден момент от живота си, изпада в ситуация, при която се е изчерпал от към търпение, нормалните приказки и увещания не работят, а детето ви не иска да чуе какво му говорите и продължава да ви отговаря. В такива моменти се сещате само за един вид наказание – старомодното. Но дали този вид наказание има покритие и в наши дни?

Нека разгледаме различните видове наказания и да видим кои са издържали теста на времето и кои трябва да забравим:

1. Напляскването
– според проучване, около 90% от всички съвременни родители са били наплясквани като малки, като 50% от тях наказват и децата си по този начин. До този вид наказание те прибягват в крайни случаи, когато детето застрашава собствената се безопасност. Например, като се затича към улицата, по която минават коли. Въпреки че доста родители използват напляскването като начин за наказание, когато всеки друг начин се окаже безполезен, останалите родители смятат този вид наказание за малтретиране и не смятат, че е ефективно по възпитателен начин, а напротив – вреди.

Според експертите, обаче, нещата стоят по друг начин. Напляскването показва на детето, че когато си по-голям от някой друг, няма проблем да изразиш гнева си чрез физическа саморазправа. Чрез причиняване на болка не се изпраща правилното съобщение към детето и се губи учещия момент. Целта е детето да помисли преди да направи същата грешка следващия път.

Освен това, напляскването е само временно решение, което носи повече минуси, от колкото плюсове в бъдеще. Работи „на момента“, тъй като започваме да контролираме детето външно, но вътрешно не сме го научили на никакъв урок. Така детето разбира, че трябва да слуша, за да не се случи същото, но не разбира каква грешка е направило и как да вземе правилното решение в такава ситуация. То се фокусира върху наказанието, а не върху правилното взимане на решение.

Напляскването има и странични ефекти – излагащо е и кара детето да се ядосва, и да търси отмъщение. Децата, които често са наказвани по този начин изпитват несигурност, имат ниско самочувствие, отчуждават се, а някои стават агресивни и превъзбудени. Колкото и да наказваме малкото си дете по този начин, всеки път, когато се затича към улица с трафик, няма да го научим, че не е правилно, докато не е развито до степен да може да научи подобен урок и без бой. Някои деца просто не се спират на едно място, докато не бъдат напляскани, след което се успокояват. Това също не е начин. По-добре го сложете на коленете си и го дръжте, докато се измори да се съпротивлява и се успокои. Така избягвате пляскането и вредните последствия от него.


2. Отнемане на привилегии
– отнемането на някакво забавление е друг често срещан метод за наказание, който е наследен от родители. На всички нас, като малки, при направена беля, са ни забранявали да гледаме телевизия или да излизаме да си играем с приятели. Но до каква степен е ефективен такъв подход в днешно време? Експертите казват следното, отнемането на привилегия е ефективен метод, ако се използва както трябва. Фокусирайте се върху наказание, което включва само детето, а не и вас – да си ляга по-рано или да му забраните любимата играчка за известно време. Обяснете на детето причината за наказанието и изберете обект, който отговаря на „престъплението“ – ако то е гледало телевизор без позволение – изключете го от контакта.

Важно е да внимавате със срока на наказанието – 1-2 седмици може да са цяла вечност за едно дете. Запомнете, идеяте да научите детето си да постъпи правилно следващия път. За това му дайте възможност да си спечели обратното отнетото по някакъв начин – например, като започне да помага вкъщи, като си подреди стаята и т.н. Привилегията трябва да е нещо важно за детето, чиято липса ще бъде усетена – телевизия, видео игри, играчка. Не отнемайте на детето си възможност, която включва други хора – тренировката по футбол или по танци;

Обратно