Развитие на детето ви седмица по седмица – новородено и на 1 седмица

13 авг 2015

Развитие на детето ви седмица по седмица – новородено и на 1 седмица

В новата ни рубрика ще разгледаме развитието на детето ви седмица след седмица от раждането му.

1. Новородено

Как расте детето ви?
Тъй като до сега бебето ви е стояло свито в утробата ви, след раждането му то ще изглежда свито на топка, а краченцата и ръчичките му ще са постоянно сгънати и свити. Не се притеснявайте, детето ви ще се протяга малко по малко и докато стане на 6 месеца, вече няма да е свито. През това време, докато все още свиква с живота извън утробата ви, ще му харесва да го обвивате в одеялце.

Вашият живот:
Вече сте родител! Малкото бебче е у вас и вече зависи само и изцяло от вас. Със сигурност вече сте изчели доста информация относно отглеждането на дете, но най-добрият съвет, който може да получите е: Не се опитвайте да овладеете майчинството наведнъж още в началото.

Малко по малко, стъпка по стъпка. Новороденото ви е много по-издръжливо, от колкото изглежда, но както вие, така и то се опитва да се адаптира към новия начин на живот. Както всяка друга връзка и тази има нужда от време за да се получи.


2. 1ва седмица

Как расте детето ви?
Зрението на малкото бебче все още е малко мъгливо. Бебетата се раждат късогледи и виждат най-добре нещата, които са в разстояние от около 30-40см. Така че, то може да види лицето ви ясно, когато е в обятията ви.
Не се притеснявайте, ако бебето ви не ви гледа в очите, когато му говорите. В началото бебетата гледат повече веждите или движещата се уста. Но колкото повече се опознавате и прекарвате време заедно, толкова повече то ще предпочита да ви гледа в очите. Проучванията показва, че малките бебета предпочитат да гледат човешки лица повече от колкото всяко друго нещо.

Вашият живот:

Дискомфорт при кърмене Между 2 и 4 дни след раждането, ще започнете да имате кърма, което ще доведе до уголемяване на бюста ви. Това може да доведе до определен дискомфорт при някои майки. Това е така, защото кърмата си проправя път от млечните жлези, които я поризвеждат, до зърната ви. В комбинация с ниските хормонални нива след раждане, както и усещането от сученето на бебето ви, може да ви създаде физически неудобства. Гърдите ви може да станат по-твърди, да се подуят или да ви се стори, че пулсират. Няма място за притеснение, тъй като това е съвсем нормално.

Ето и някои начини да намалите неудобството, докато тялото ви не свикне с кърменето:
- Вземете топъл душ;
- Наложее гърдите си с топъл компрес, преди кърмене;
- Освободете малко кърма от всяка гърда, тъй като кърменето с пълни гърди може да е неудобно за бебето, а от там и за вас;
- Кърмете на всеки 2-3 часа. Не пропускайте кърмене заради болката. Колкото по-често го правите, толкова по-бързо ще намалее неудобството;
- Пийте много течности, за да се хидратирате и да поддържате кърмата си;
- Сменяйте гърдите при кърмене;
- След кърмене наложете студен компрес или пликче с лед;

Обратно