Помощ и съвети

Столчета за кола

„Топ Десет“ на най-често срещаните грешки, когато возите деца.

ГРЕШКА 1: ДЕТЕТО Е В СКУТА НА ПЪТНИКА

Всеки, който си мисли, че може да държи сам детето си с ръце е в голяма грешка. Дори и най-малкото бебе ще се изтръгне от ръцете ви при сблъсък.

ГРЕШКА 2: ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕДИН И СЪЩ КОЛАН ОТ ВЪЗРАСТЕН И ДЕТЕ

Дори когато възрастен и дете закопчаят колана около себе си, те излагат живота си на риск. Това е така, защото по-тежкото тяло може лесно да смаже по-малкото тяло. Също така коланът на седалката няма да е в правилна позиция.

ГРЕШКА 3: КОЛАНЪТ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕТЕТО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО СТЕГНАТ

Моля, винаги проверявайте дали коланът не е твърде хлабав, всеки път когато се поставя и коригира.

ГРЕШКА 4: БЕБЕ В КОШ

Поставили сте вашето бебе в кош на задната седалка на автомобила? Това е нещо, което НИКОГА не трябва да правите! В случай на челен сблъсък детето ще изхвърчи от коша!

ГРЕШКА 5: НЕ Е ИЗПОЛЗВАНА НИКАКВА СИСТЕМА ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕТЕТО

Дори и при най-ниските скорости това може да доведе до смърт.

ГРЕШКА 6: АКТИВИРАНА ПРЕДНА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА

Столчето за новородено никога не бива да се използва на пътническа седалка, ако предната въздушна възглавница е активирана. Ако пътническата въздушна възглавница продължава да е активирана и столчето за новородено е поставено на предната седалка, това може да доведе до сериозно нараняване при инцидент! Пътническата седалка може да бъде използвана за столчета за новородено само, ако предната въздушна възглавница е била деактивирана!

ГРЕШКА 7: СТОЛЧЕТО ЗА НОВОРОДЕНО Е ИНСТАЛИРАНО В ПОЗИЦИЯ „ПО ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО“

Ако столчето за новородено е инсталирано в позиция „По посока на движението“, това може да има същите фатални последици. В случай на челен сблъсък може да пречупи детското вратле, тъй като главата е все още твърде тежка в сравнение с останалата част от тялото. Ето защо столчетата за новородено са проектирани, без изключение, за инсталиране в позиция обратна на движението.

ГРЕШКА 8: ГРЕШНО ИНСТАЛИРАНЕ НА СТОЛЧЕТО ЗА КОЛА

Вашето дете може да бъде изложено на риск от смърт също така ако столчето не е поставено правилно или използвате погрешния предпазен колан или ако колана не е достатъчно стегнат. Като цяло, колкото по-стегнат е колана между столчето и седалката на автомобила, толкова по-голяма защита ще осигури столчето.

ГРЕШКА 9: НЕПРАВИЛНО БОРАВЕНЕ

Ако столчето за кола е било преправяно по някакъв начин например шиене или промяна на някои части, безопасността на детето вече не може да бъде гарантирана. Липсващи части също могат да доведат до фатални последствия. Липсващ винт може да е достатъчен столчето да се разруши при въздействие.

ГРЕШКА 10: УСЛОВИЯ ЗА ДЕФЕКТ НА СТОЛЧЕТО ЗА КОЛА

Системата за обезопасяване на детето не е подходяща за размер и тегло на детето, за които стандарта не е актуален или столчето вече има малки пукнатини, което може да бъде един от случаите при столчета втора ръка с неизвестен произход.

Столчетата за кола за позиция обратна на движението: „По посока на движението“ или „по посока обратна на движението“ трябва да е столчето?

Статистически, рискът от нараняване в случаите на столчетата за кола от Група I „По посока на движението“ (от около 9 месец до 4 година) е значително по-голям от този за столчетата за кола от Група 0+, в позиция „Обратна на посоката на движение“ (от раждането до около 18 месец), тъй като главата на детето е все още много голяма и тежка, в сравнение с останалата част от тялото.

Това се дължи на конвенционалната пет-точкова система на колана на обърнатите „По посока на движението“ столчета за кола, която държи здраво раменете на място и по този начин подлага врата на детето на значителен стрес при сблъсък. В случая на столчетата за кола в позиция „Обратна на посоката на движение“ енергията от сблъсъка се поема от столчето за кола, осигурявайки облекчение на главата, врата, раменете и на вътрешните органи.

Внимание, въздушна възглавница: Какво трябва да знаем за детските столчета за кола и въздушните възглавници?

Въздушните възглавници са били разработени, за да направят шофирането по-безопасно. Обаче те са подходящи за деца от 15 години и нагоре. Ако поставите столче за новородено на пътническата седалка без да деактивирате въздушната възглавница, бебето е изложено на много голяма опасност. Ето защо детските обезопасителни столчета и столчетата за новородено би трябвало да се инсталират на задната седалка, като неволна грешка докато закрепяте столчето или неволно активиране на въздушната възглавница са достатъчни, да изложите вашето дете на значителен риск. Това е така, защото детето може да понесе сериозни наранявания на главата и шията, повлияни от въздушната възглавница.

Кое е най-безопасното място в колата?

Най-безопасното място в колата за вашето дете е задната седалка, за предпочитане в средата! При тази позиция детето е възможно най-далеч от двете страни на автомобила и по този начин се осигурява оптимална защита в случай на инцидент. Важно: Моля, уверете се, че обезопасителния колан е закрепен към столчето за кола правилно. Само коланите за таза не са достатъчни. В този случай по-безопасно е да използвате една от страничните задни седалки с подвижен триточков колан. Тъй като повечето коли не са проектирани с напълно оформено централно място и е сравнително трудно детето да бъде поставено в това положение, най-практичното и най-безопасното място за системата за обезопасяване на деца е зад пътническата седалка.

Може ли детското столче за кола да бъде използвано на предната седалка на автомобила?

Като цяло, детските обезопасителни системи могат да бъдат използвани на предната пътническа седалка. В случая на системите за обезопасяване в позиция „Обратна на посоката на движение“ (например Група 0+/ столчета за новородено), въздушната възглавница на пътническата седалка трябва да бъде деактивирана, тъй като в противен случай детето може да претърпи сериозно нараняване в случай на сблъсък! Някои производители на автомобили все пак не препоръчват използването на пътническата седалка в този случай, поради възможния риск въздушната възглавница да бъде задействана. Моля, прочетете инструкцията на вашия автомобил или попитайте вашата регионална автокъща.

Какви опасности се крият при използването на употребявана или стара система за обезопасяване на детето?

  • С течение на времето, малки пукнатини могат да се образуват в корпуса на столчето, като резултат от инцидент. Пукнатините често са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око, но ако столчето е все още в употреба, те постепенно ще стават по-големи.
  • На пръв поглед безобидна пукнатина може да предизвика цялостно разрушаване на материала. Това може да възникне внезапно, по време на автомобилна катастрофа, в резултат на големи сили, на чието въздействие е изложено столчето.
  • Алтернативно, тези малки пукнатини могат да растат неусетно, поради влиянието на други фактори, като например постоянна употреба или излагане на слънчева светлина, което да доведе до бавно влошаване на материала с течение на времето. Ето защо, използвайте само столчета втора употреба с ясен произход (например от брат/сестра, семейство или добри приятели) и такива, които не са претърпели инцидент от какъвто и да е вид, дори незначителен.
  • Винаги помнете, че употребяваните столчета трябва да функционират и да пасват на колата и детето, така добре, както и едно ново столче. В противен случай, то не може да осигури необходимата защита!

Закупуване на столче за кола „ВТОРА УПОТРЕБА“

Ако решите да закупите употребявана система за обезопасяване на детето, трябва да имате предвид следното:

  • Бъдете внимателни когато закупувате столче за кола с неизвестен произход, тъй като то може да е претърпяло инцидент. Или го проверете при производителя или не го купувайте!
  • Столчетата за кола остаряват, така че не забравяйте да смените модела за третото дете.
  • Моделите често вече се считат за остарели само след 3 до 4 години.

Как да изберем правилното столче?

При закупуването на столче за кола моля, помислете за следващите точки по отношение на закупуването и инсталирането му:

-       Седалки с „полу-универсалнo сертифициране“ не се допускат във всички автомобили. Проверете списъка за съвместимост на производителя на столчето за кола, за да откриете дали то ще пасне във вашият автомобил. В случай на съмнение, просто попитайте вашият търговец на коли.

-       Отидете до специализиран магазин заедно с вашата кола и дете и изпробвайте различни столчета, за да откриете кое пасва най-добре.

-       Детското столче би трябвало да бъде лесно за инсталиране.

-       Проверете дължината на коланите на гърба на седалката, за да се уверите, че не са твърде къси!

-       Коланите за обезопасяване на детето трябва да се регулират лесно, така че да могат да бъдат затягани или разхлабвани в зависимост от това с какво е облечено детето.

-       Столчето за кола би трябвало да предлага на детето което е склонно да спи максимална странична упора и удобна поза за сън или регулираща се подложка за глава.

-       Столчетата за кола с монтиране „По посока обратна на движението“ не трябва да се инсталират на предната пътническа седалка на автомобила с активирана предна въздушна възглавница. В този случай столчето за новородено трябва да се инсталира на задната седалка!

-       Когато закупувате ново, старо и/или употребявано столче за кола, би трябвало винаги да се уверявате, че то отговаря на новия ЕСЕ стандарт. Съответният ЕСЕ-стандарт етикет може да изглежда по следния начин:

 

 ОБЯСНЕНИЕ НА ECE-СТАНДАРТ ЕТИКЕТА

Последната версия (04) на тест-стандарта е в сила от 2006. Въпреки това, системите за обезопасяване на деца, тествани с по-ранната версия ЕСЕ-R-44/03 все още могат да се използват. Този стандарт определя минималната степен на безопасност, която столчето трябва да осигури. Седалки със стандарт ECE-R-44/01 или ECE-R-44/02 на етикета или с надпис на етикета „официално одобрен“, вече не са разрешени за употреба.

ОПИСАНИЕ:

1. УНИВЕРСАЛЕН: Сертификация като универслен или специфичен

2. 9-36кг: Тегло на детето, за което е одобрено столчето

3. ГРУПА 1/2/3: Групата, за която столчето е одобрено

4. ECE R 44/04: Европейски стандарт за детските столчета за кола

5. E8: Отразява страната, за която е сертифицирана седалката

6. 0444596: Номер на теста: първите две цифри се отнасят за версията на използвания стандарт: тези две цифри трябва да бъдат или 04 или най-малко 03!

 

ECE-ГРУПИ

Детето трябва да се осигурява в столче за кола до 12 годишна възраст или до височина 150 см. ECE-Стандарт 44 определя четири групи, всяка от които е проектирана за отделна категория килограми. Като правило, ако детето е твърде тежко или високо за една група, би трябвало да премине към следващата. Ние силно съветваме родителите да не преместват децата си към по-горна група твърде бързо, тъй като твърде голямо столче може да бъде също толкова изложено на риск при автомобилна катастрофа, както и едно, което е твърде малко.

Различните групи и средната възраст на децата, които ги използват са обозначени на графиката по-долу. Трябва да се отбележи, че възрастта не е критерии, но може да бъде използвана като насока, тъй като се отнася до възрастта и теглото на едно средно дете. В резултат, категориите за тегло се припокриват, позволявайки допълнителна гъвкавост за тези деца, които не се поместват в средните показатели. Това е проектирано, за да предпази децата от преминаването от група в група твърде рано или твърде късно.